Az elmúlt években jelentősen megemelkedett albérlet árak miatt, a munkavállalók részéről még égetőbb igény lenne erre az adómentesen adható támogatási formára, mégis a szigorú szabályozás és más negatív tényező miatt ezzel nagyon kevesen éltek. Ennek az egyik hátráltatója, hogy csak határozatlan idejű munkaszerződéssel lehetett igénybe venni. Talán ez most változik és határozott idejűvel is igényelhető lesz. Az összeg is jelentősen emelkedhet, de ami nem változik, hogy egy bérlakásra csak egy támogatás igényelhető, még ha többen is bérlik azt az egy lakást. A legnagyobb gond mégis talán az, hogy a kiadó ingatlanok tulajdonosai az adózás terhei alól kibújva nem akarnak számlát adni vagy nem annyiról állítanak ki számlát, amennyit ténylegesen bérleti díjként kér. Ennek a területnek a kifehérítése, még nagyon kezdetleges cipőben jár. A kormány intézkedése, miszerint egységesebbé és kedvezőbbé teszik az adózást, egyes elemzők szerint nem fogja nagymértékben befolyásolni vagy csak nagyon lassan a kialakult helyzetet.

Távol az otthonunktól, nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő ideiglenes lakást. Szeretnénk megtalálni azt az ingatlant, ami megadja azt a komfort érzetet, amit megszoktunk és még megfizethető számunkra. Több vélemény is azon van, hogy ez a fővárosban majdnem, hogy lehetetlen.  A mai fiatalok pedig már nem elégszenek meg a régi típusú közegekkel. A letisztult, a minimalizmus jegyében berendezett és modern gépekkel felszerelt lakásokat keresik. Tehát a kereslet is változik, így a versenyhelyzet is. Az olyan ingatlanok, amelyek részben vagy egészben felújítottak, modern bútorokkal és gépekkel berendezettek, azok gyorsan bérlőre találnak. Ezt természetesen befolyásolja, hogy az ingatlan mennyire központi helyen vagy milyen tömegközlekedési lehetőségek közelében fekszik.  A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több jó minőségű és jó elosztású ingatlan kerül vissza a hosszú távú piacra, így minőségi javulás is tapasztalható. Ha nincs rutinja ezen a téren, érdemes profi ingatlanossal együtt működni, hisz így a kezelt ingatlanok ellenőrizve vannak, és az átverés esélye ki van zárva.

Az egyetemisták vagy az egyedülálló munkavállalók kőrében egyre nagyobb az igény az igényesen kialakított lakrészek, szobák iránt. Eddig is megvolt ez a jelenség, de most az Éjjel-nappal Budapest hatására még trendi is lett. Ki ne szeretne az egyetemista évei alatt egy menő lakásban élni a barátaival? Tehát ingatlan vonzóságát nagyon befolyásolja az igényesség, modern berendezés és a konyha és a fürdőszoba állapota, még ha ez közös helység is.  Az így kialakított és kiadó ingatlanok kerülnek ki a piacról a leggyorsabban és a legjobb áron.  Az elmúlt években az emelkedő albérlet árak miatt rengetegen fektettek új ingatlanba, így nőtt a modernebb jellegű albérletek piaca. Azok a tulajdonosoknak, akik nem hajlandóak az ingatlanukra költeni, még egy magas keresletű időszakban is lehetnek bérlő nélküli időszakjai. Ezt természetesen a legköltségesebb a tulajdonosok számára. Érdemes rugalmasan figyelni a kereslet és kínálati oldalt és inkább kisebb haszonra szert tenni, egy nem annyira pörgős időszakban, mint hogy, üresen álljon ingatlanunk. Fontos, hogy felmérjük, hogy változnak az igények és lépést kell tartani a kereslettel.

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy minden egyes évben miután kihirdetik a felvételi ponthatárokat, elkezdődik valami elképesztő, őrületes albérlet vadászat, lehetőleg az oktatási intézmény körzetében. Ezeken a területeken igen erős a kereslet és ez rövidtávon igencsak feltornássza az albérlet árakat. Ez évről évre, így történik. Ennek az egyik következménye, hogy sokan úgy döntöttek, hogy inkább megvásárolnak egy lakást hosszabb távú befektetésnek és nem másnak fizetnek ki az egyetemi évek alatt, akár milliós tételeket is albérletre. Most talán az elkövetkező egy-két hónapban már nem fognak növekedni a bérleti díjak, hosszabb távon azonban az elemzések szerint ismét drágulás várható.  Ehhez biztos, hogy hozzájárul, hogy hiába növekedik az újépítésű ingatlanok száma, ha nagymértékben megemelkedik a megvásárlásával járó ÁFA mértéke. Miközben nagyon sok formában támogatja már a kormány a lakásvásárlást, az emberek jelentős része még mindig nem tudja megengedni magának a vásárlást, főleg nem a fővárosban. Így marad a bérlés. Sokan vannak, akik összefognak és ketten vagy akár hárman-négyen keresnek különszobás albérletet.  Most a helyzet azt mutatja, hogy, magas kereslet miatt egyáltalán nem érdekük a tulajdonosoknak, hogy hosszú távon gondolkodjanak esetlegesen alacsonyabb árakban, inkább a gyors, jelentős haszon uralkodik a belvárosi ingatlan szektorban. Jelenleg még a tulajdonosoknak kedvez a piaci helyzet és nem a bérlők érdekeit védi.   Csak azt tudom tanácsolni, hogy körültekintően, de határozottan és mindenképpen minimum egy havi kaucióval a zsebünkben, kezdjünk el albérletet keresni.

FŐOLDAL | BEMUTATKOZÁS | KIADÓ INGATLANJAINK | INGATLANJAINK LEJÁRATA | E-ÜGYINTÉZÉS | INFORMÁCIÓK | OLDALTÉRKÉP | ÁSZF | ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ | GY.I.K. | BLOG | ADMIN | KAPCSOLAT

 Székhelyünk címe: 1062, Budapest, Váci út 1-3. (Westend Irodaház) C. lház. 6. em.  • Mobil telefonszám: +36 20 / 56-18-222​  • E-mail cím:  pppzrt@gmail.com

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.